Avent Twin Electric Breast Pump - Review on Breast Pump Part

Salam mommies,

Apa khabar semua? Mommy harap ibu-ibu di luar sana sihat-sihat sentiasa dan sentiasa bersemangat untuk membreastfeed all you beautiful babies. Minggu ni banyak stok Avent yang sampai sebab permintaan untuk Avent Breastpump pon makin bertambah. Alhamdulillah. Mommy selalu terfikir kalau ada ibu-ibu yang bertanyakan pasal breastpump atau beli breastpump bermakna bertambahlah golong breastfeeding mommies. rasa seronok kalau lagi ramai bakal-bakal ibu yang dapat join this so called club menyusu dengan susu ibu.heee.. Jadi hari ini, untuk peminat setiap produk Avent breastpump, mommy nak ajak mommies berkenalan dengan part-part yang ada dalam Avent Double Electric Breastpump. (tak dapat guna, berkenalan pon jadilah =P)

1. Ini kita panggil Pump Motor. Comel je bentuk die, hemisfera. Mommy sertakan pandangan depan, sisi dan atas pump motor nih.


2. Ini pula Twin Tubing yang ada Transparent Tubes. Dan Twin Tubing ini ada satu kabel macam lan cable. Klass gitu bleh connect internet plak masa mengepam susu.hihi..Takdelah, actually yang macam lan wayar tu kita panggil  Control Cable. Control Cable ini akan di attach pada pump motor untuk control suction pump.


3. Di hujung Twin Tubing pula ada Control Handle dan Double Pump Connector. Control Handle ini boleh digunakan secara elektrik atau manual. Cuma kalau nak guna secara manual kena ikut sket step untuk ubah dia. Then, Double Pump Connector kita attach pada pump body bila kita nak pump dua-dua breast. Kalau nak pump satu breast saja just just attachkan pump pada Control Handle.

4. Ini pula Pump Body. Pada pump body ini ada Let-down Massage Cushion, White Valve, Silicone Diaphragm, Stand/Funnel Cover dan Sealing Base.
a) Let-down Massage Cushion ini akan massage areola kita untuk mengeluarkan susu yang tersimpan di areola.
b) White Valve ini untuk menurunkan susu yang di pam ke dalam botol. macam span gitu. White valve ini takleh dicuci guna benda tajam. Hanya alirkan soapy warm water.
c) Silicone Diaphragm ni nak bagi vakum pada pump.
d) Stand/Funnel Cover ini memang multipurpose use. Kalau pump tidak digunakan ia boleh dijadikan cover untuk menutup Let-down Massage Cushion. Jadi takdelah terken habuk. Then masa mengepam susu pula boleh attach ia pada avent bottle 4oz. Jadi pump body can stand on its own bila dah letak stand nih. Takdela risau susu tumpah ke.heee..
e) Akhir sekali Sealing Base ni kita gunakan untuk tutup bahagian bawah body pomp bila pump tidak digunakan dan lagi sekali takdelah habuk nak masuk dalam pump bila atas bawah ditutup.hihi..




 5. Dalam set ini mommies akan dapat 2 set Milk container, Adaptor Rings, Dome Cap, Extra Soft Newborn Flow Nipple, Screw Ring dan Sealing Disk. Semua dapat dua set. Jadi letak gunakan botol untuk tadah perahan susu boleh terus gunakan untuk feed baby. Just attach Dome Cap, Extra Soft Newborn Flow Nipple dan Screw Ring. Dan bila nak gunakan Milk Container ini sebagai breastmilk stprage just pasang Screw Ring dan Sealing Disk. Sebelum terlupa, Adaptor Ring tu kita guna masa nak pump susu. Sebelum attach Milk Container pada Pump Body kena pasang dulu Adaptor Ring supaya susu tak melimpah ke luar. terus masuk dalam botol.

6. Electric Adaptor dan Wall Plug Cord untuk Avent Twin Electric Breast Pump  guna 240 volt,  jadi ianya sesuai di gunakan di Malaysia. Tapi mommies hanya perlu beli adaptor Malaysia yang 3 pin sebab Wall Plug Cord adalah 2 pin.


7.  Macam biasa dalam set ini mesti disertakan dengan  Avent`Manual Book dan DVD untuk panduan ibu untuk mengoperasikan pump ni. Dan yang paling best dapat freegift berupa 2 pack Ultra Comfart Disposiable Breast Pads. Bolehlah nak guna kalau susu kite overflow.hee..

8. Last but not least, you will get all the things in the picture below. hihi.. Taaadaaaaaaaa...


Oppsss.. lupa nak bagitau, set ini ada tote bag. Jadi nnt senanglah nak angkut breastpump ke hulu ke hilir. Ganti handbag!.hehe.. nampak tak dalam pic tu? Kalau tak nampak pendek umur =P

Sekian perkenalan kita dengan AVENT TWIN ELECTRIK BREAST PUMP. Adios omigos!

11 comments:

  1. avent duo ni pump paling best sy penah bli....cubala,xkan nyesal...mmg best

    ReplyDelete
  2. Ya Allah, Ruginya xjumpe site akak awal2... Sy mmg berminat sgt dgn avent duo elec... Huhu, cume ade yg manual je... Tp search punye search xjumpe hrga murah... Last2 bli medela freestyle.. Mmg best, tp still yg bertakhta di hati adalah avent... Huhu...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Harga rm 1100 + rm 40 untuk shipping.

      Delete
  4. compare with free style which one better n also yg men lebih senyap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan hass, dua2 jenis breastpump ni ada bunyi yg tersendiri tapi tak bising sangat.

      Delete
  5. salam,

    avent twin electric breast pump ni jenis yg bleh store pumping rhythm kite & kite bleh set kan die supaye pump sendrik ikut rhythm kite kan??

    kalo stock dh tkde, bleh re-order lg tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, ya lin avent twin ni boleh store rhythm yg kita nak, ya kami akan reoder lagi, utk stok avent twin electric yg akan datang adalah model yg lebih baru.

      Delete
  6. assalamualaikum.. berat x nak bawa breastpump ni..
    event elektrik kite still kene pump gune control handle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam puan, kalau nak dibandingkan dengan medela freestyle dan pisa... breastpump avent double electric lebih berat. control handle digunakan di awal sesi mengepam untuk mendapatkan rythm / rentak suction yang dikehendaki pengguna. setelah rythm / rentak suction yang dikehendaki didapati.... rythm / rentak suction diteruskan secara automatik tanpa menggunakan control handle.

      Delete
  7. Avent Twin Electric Breast Pump - Review on Breast Pump Part ... breastpumpsavent.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...